Lukáš Řezanina

Lukáš Řezanina: S florbalom som začínal na sídlisku

Lukáš Řezanina je florbalista telom aj dušou. Na konte má nielen slovenskú reprezentáciu, ale aj české šampionáty a švédske majstrovstvá. V košickom kraji hrajú žiaci základných škôl krajské turnaje o jeho pohár. Prečítajte si, čomu sa Lukáš venuje vo voľnom čase, aký je jeho prvý florbalový zážitok a kto mu je počas celej jeho kariéry najväčšou oporou.

Ako dlho sa už venuješ florbalu? 

Florbalu sa venujem asi 15 rokov, začal som u florbalového velikána pána Dudoviča v Košiciach, ktorý vychoval už nejednu florbalovú hviezdu.

Prečo si si vybral práve tento šport?

Bol som absolútny fanatik do hokeja, hokejbalu a inline hokeja. Hrávali sme celé dni a keď sa objavil florbal, prešli sme z ulice do telocvične a začali sme hrať turnaje, ligy. Neskôr sme sa vypracovali až na majstrovstvá a nakoniec prišla reprezentácia.

Takže si od začiatku smeroval k profesionálnej kariére. Viedol ťa tréner alebo rodičia? 

Najväčšou oporou mi bola rozhodne celá rodina. Počas rokov trénovania sa mi vystriedali asi 10 rôzni tréneri. Každý z nich ma v niečom inšpiroval, v niečom mi pomohol a niekam ma posunul, skrátka každý mi dal niečo iné.  

Pamätáš si ešte na svoj úplne prvý zápas? Bol niečím výnimočný, čo sa počas neho stalo?

Ak si správne spomínam, mal som asi 13 rokov a hral som slovenskú extraligu. Podarilo sa mi streliť hneď dva góliky. No tesne po tomto zápase určil zväz vekový limit na 15 rokov a extraligu som potom dva roky hrať nemohol. Čiže na jednej strane obrovská radosť z prvého úspechu, na druhej strane trpkosť z toho, že som nejaký čas nemohol pokračovať.

Si jednou zo superstars školskej súťaže floorball SK LIGA, deti z Košického kraja hrajú o Tvoj pohár. Prečo si sa rozhodol podporiť našu súťaž?

Už primárna myšlienka sa mi páčila, veď ja som sám ako dieťa na základnej škole stále behal za loptičkou a chcel hrať, tak si myslím, že aj dnešné deti by k tomu mali byť vedené. Navyše sa tomu venujú správni ľudia a decká tak dostávajú možnosť hrať florbal.

Chcel by si niečo odkázať mladým florbalistom? Alebo im dať nejakú radu, tip, ak chcú byť dobrí?

Florbal je ako každý iný šport. Ak chce byť niekto dobrý, musí sa tomu venovať. Teda poctivo, pravidelne trénovať. No najdôležitejšie je mať radosť z hry a mať florbal skutočne rád.

Venuješ sa aj inému športu? Alebo máš nejaké iné hobby okrem florbalu?

Popri florbale máme kondičné tréningy, občas posilka, plaváreň a vo voľnom čase rád cestujem a stretávam sa s ľuďmi. Som dosť komunikatívny, mám veľa kamošov a kamošiek. A veľmi ma začalo baviť podnikanie.

Zdroj: Nadácia TV JOJ