2

Veľkolepý florbalový turnaj v Tatralandii plný prekvapení

Po dvoch rokoch pandemickej prestávky sa najväčší florbalový projekt pre základné školy vrátil do športovej haly. Po dlhom čase si mohli deti užiť nielen kvalitné zápasy, ale aj množstvo ďalších prekvapení.

Liptov Aréna v areáli Tatralandie ožila šťastným smiechom žiakov a atmosférou nabitou odhodlaním a skvelými športovými výkonmi. Najväčší florbalový projekt pre druhý stupeň základných škôl a 8-ročné gymnáziá floobrall SK LIGA nestratil svojich priaznivcov ani po dlhej prestávke. Na palubovku športovej haly na Liptove sa vrátil vo vynovenom šate. Vďaka nášmu partnerovi Slovenskému zväzu florbalu mali hráči možnosť športovať v profesionálnych podmienkach. „Do športovej haly sme špeciálne na tento turnaj zabezpečili profesionálny povrch Gerflor, na ktorom sa hrajú najväčšie európske florbalové súťaže,. Žiaci si teda môžu vyskúšať ako sa hrá skutočným majstrom florbalu,“ povedal prezident SZFB Martin Kopejtko.

Dôležitou súčasťou turnaja a celého projektu floorball SK LIGA je zapojenie tímov s intelektovým znevýhodnením. „Už pred pandémiou na Nadácia TV JOJ ako organizátor projektu floorball SK LIGA prihlásila k myšlienke inklúzie mentálne znevýhodnených športovcov. Našim cieľom je odbúrať predsudky, aby žiaci zo základných škôl necúvali od detí so znevýhodnením, aby ich brali medzi seba ako rovnocenných partnerov, pretože práve v športe je to možné. Šport spája a my sme veľmi vďační za dôveru organizácie Special Olympics, ktorá sa s nami spojila a zastrešuje špeciálne tímy v našej súťaži,“ uviedla Natália Konečná Báreková, generálna manažérka floorball SK LIGY.

Viac ako 130 žiakov z celého Slovenska si okrem poriadnej športovej nádielky mohli užiť aj zábavu v aquaparku Tatralandia a autogramiádu hercov zo seriálu Hranica, s ktorými na Liptov dorazil aj Ondrej Kandráč. Od prvej chvíle stáli žiaci v radoch na podpis alebo selfíčko. „Sme radi, že môžeme podporiť projekt Nadácie TV JOJ zapojením našich hercov, všetci si to veľmi užívame, všade okolo cítiť detskú radosť a dobrú náladu,“ povedala Lenka Filipová, PR manažérka seriálu Hranica.

Každý účastník Florbalového turnaja floorball SK LIGA v Tatralandii mal vďaka našim partnerom TMR a Holiday Village zabezpečené nielen ubytovanie a stravu, ale aj vstup do úžasného aquaparku Tatralandia. Okrem toho mal každý hráč zabezpečený pitný režim od dlhoročného partnera ligy Lucka. „Veľmi si vážim podporu našich partnerov, vďaka ktorým sme mohli po dlhej dobe žiakom splniť to, čo sme im sľúbili. Práve spojením aquaparku a florbalových zápasov sme mohli deťom sprostredkovať príjemné zážitky. Verím, že si to všetci poriadne užili,“ uviedla Natália Konečná Báreková.

Počas dvoch dní sme boli svedkami kvalitných florbalových zápasov a skvelých výkonov. Prvý deň sa hral chlapčenský turnaj skupinovým spôsobom. Po veľmi vyrovnaných zápasoch sa z víťazstva nakoniec tešili chlapci zo ZŠ Školská Michalovce. Strieborné medaile si odniesli chlapci zo ZŠ J. Matušku Dolný Kubín a na treťom mieste sa umiestnili žiaci z ZŠ Komenského Púchov. „Mohli sme sledovať mimoriadne výkony chlapcov, bolo vidieť ich snahu a odhodlanie. Vo všetkých zápasoch spolu nastrieľali 103 gólov. Najlepším strelcom sa stal Frederik Lorinc zo ZŠ Školská, Michalovce,“ povedal Martin Konarský, športový riaditeľ floorball SK LIGA.

Dievčenský deň priniesol rovnako veľa zaujímavých momentov a napínavú dráma vo finálovom zápase. Zlato si vybojovali dievčatá zo ZŠ Clementisová Kysucké Nové Mesto. Na druhom mieste skončili žiačky zo ZŠ Štefánikova Galanta a z bronzu sa tešili dievčatá z Modry, ktoré porazili zmiešaný tím Special Olympics. „93 gólov, ktoré dievčatá v zápasoch nastrieľali svedčí o tom, že florbal vôbec nie je športom len pre chlapcov. Dievčatá bojovali s najväčším nasadením a vo finálovom turnaji sme zažili doslova drámu, kedy sa dievčatá z Galanty postarali o fantastický obrat a doťahovali sa na favoritky,“ opísal Stanislav Štefánik, manažér floorball SK LIGA.

Organizácia turnaja a evidencia štatistík je s podporou aplikácie Rufus - www.rufus.app. Táto aktivita je realizovaná z finančných prostriedkov Ministerstva dopravy a výstavby SR. Podujatie podporilo Mesto Liptovský Mikuláš.