3H4A0465

Najlepší dievčenský tím medzi stredoškolákmi: Kysučanky inkasovali len dva góly

Najlepší dievčenský tím medzi stredoškolákmi: Kysučanky inkasovali len dva góly

V druhom ročníku floorball SK LIGY majú možnosť aj stredoškoláci ukázať, čo v nich je. Florbal môžu hrať skutočne všetci, dievčatá, chlapci, prváčikovia aj gymnazisti. Stredné školy sa do boja o najlepší tím na Slovensku zapojili s veľkým nadšením. Medzi dievčenskými družstvami sa momentálne najviac darí Gymnáziu Jesenského v Kysuckom Novom Meste. Mladé florbalistiky zatiaľ všetky 4 odohrané zápasy vyhrali a inkasovali len 2 góly. Ako sa im to podarilo?

1. Ako dlho sa na škole venujete florbalu?
Na našom gymnáziu sa venujeme tomuto populárnemu športu posledných 6 rokov.

2. Čo vás viedlo k tomu, aby ste sa prihlásili do našej súťaže floorball SK LIGA.
Minulý školský rok sme dostali pozvánku, a keďže našu školu navštevujú šikovní žiaci a žiačky, tak sme neváhali a zapojili sme sa.

3. Aké je to trénovať dievčenský tím? Nie sú dievčatá medzi sebou hašterivé?
Niektoré dievčatá z nášho školského tímu pravidelne trénujú vo florbalovom klube MŠK KNM. Florbalové zručnosti zdokonaľujeme počas hodín telesnej a športovej výchovy, prípadne aj počas športového krúžku. Práca s dievčatami je výborná. Bývajú vždy športovo naladené a poctivé v každom cvičení.

4. Ako ich motivujete, aby ich florbal bavil?
Dievčatá nepotrebujú špeciálnu motiváciu. Samotný šport je pre ne motiváciou. Hra ich baví a napĺňa. Vedia si počas tréningov, ale aj zápasov vytvoriť príjemnú atmosféru.

5. Patríte zatiaľ medzi jednu z najúspešnejších škôl v kategórii stredné školy, ako ste to dokázali? Máte za sebou aj iné úspechy vo florbale?
Naša škola žije florbalom. Tento šport je v súčasnosti pre mladých ľudí veľmi atraktívny. Ako som vyššie spomínala, naše gymnázium navštevujú aj dievčatá, ktoré hrávajú za florbalový klub MŠK KNM. Zosúladiť tréningy, zápasy a školu je mnohokrát veľmi náročné, ale naša škola dokáže vytvoriť vhodné podmienky vo vzdelávaní pre každého žiaka vrátane športovcov. Medzi najväčšie úspechy školy patrí 2. miesto na Majstrovstvách Slovenska vo florbale v školskom roku 2017/2018. Základy v športe získava človek už v ranom veku a niektoré žiačky mali už počas navštevovania základnej školy výborného učiteľa Mgr. Michala Vlčka, ktorý ich viedol k tomuto športu. V súčasnosti dievčatá naďalej trénuje v spomínanom florbalovom klube MŠK KNM, kde majú za sebou veľké úspechy.

6. Ako často trénujete?
Vo florbalovom klube trénujú dievčatá trikrát týždenne, v škole trénujeme počas hodín telesnej a športovej výchovy, alebo počas športového krúžku.

Alexandra Faktorová z Gymnázia Kysucké Nové Mesto - top asistujúca hráčka Zdroj: Nadácia TV JOJ
 
7. Sú dievčatá v tíme tak zohraté, že sa stretávajú aj mimo školy, tréningov a pod.? Dalo by sa povedať, že popri florbale vznikajú medzi nimi aj priateľstvá?
Áno. Dievčatá sú veľmi dobre zohraté v školskom, športovom i súkromnom živote. Veľa z nich sa stretáva aj mimo tréningov a školy. Myslím si, že kolektívne športy podporujú sociálne vzťahy a mnohokrát vznikajú medzi spoluhráčkami dlhodobé priateľstvá.

Organizácia turnaja a evidencia štatistík je s podporou aplikácie Rufus.
www.rufus.team