Dievčatá zo ZŠ Spišské Bystré

Škola mesiaca: Zo Spišského Bystrého postúpili dievčatá aj chlapci

Škola mesiaca: Zo Spišského Bystrého postúpili dievčatá aj chlapci

Z mimoriadneho úspechu v prvom ročníku súťaže floorball SK LIGA sa teší Základná škola v Spišskom Bystrom. Z krajských turnajov do celonárodného finále totiž postúpili aj dievčatá aj chlapci. Spýtali sme sa trénera oboch tímov, Ľubomíra Dudu, čo sa skrýva za takýmto skvelým víťazstvom.

Blahoželáme k postupu chlapcov a dievčat. Ako ich motivujete, aby boli takí dobrí?
Florbal sám o sebe je šport, ktorý ich baví. Niekedy majú taký zápal, že ich treba až krotiť. Záleží samozrejme, či trénujeme s chlapcami alebo dievčatami.

V čom je medzi nimi rozdiel?
Chlapci sú bojovnejší, je na nich všetkých vidieť nadšenie. V dievčenskom tíme sme riešili viac záležitosti okolo krásnych nechtov, správneho účesu pri hre a podobne. Ale nakoniec sme postavili tím, kde sa ani dievčatá neboja zapotiť a urobiť niečo aj pre svoje zdravie, športovať a s tými je potom radosť pracovať.

Vo floorball SK LIGE ste si vybojovali skvelé umiestnenie. V čom je podľa Vás táto súťaž výnimočná?
Je veľmi fajn, že táto súťaž existuje, že deti, ktoré chcú a snažia sa, majú priestor na realizáciu. Vďaka lige vidia moji žiaci možnosť ako na sebe pracovať, nielen po športovej stránke ale aj na svojich vlastnostiach. Rozvíjajú cieľavedomosť, vytrvalosť, zodpovednosť, tímové hráčstvo.

Sledujete aj svojich súperov? Čo hovoríte na dievčenské tímy?
Áno, sledujeme, pripravovali sme sa na našich súperov. Neviem ako v ostatných tímoch, ale u nás treba uznať, že dievčatá ešte majú pred sebou veľa práce. Dievčat, ktoré majú záujem o florbal nie je veľa. Občas bojujeme s motiváciou, ale veľmi sa snažia. Myslím, že dievčatá vedia vytvoriť tiež silnú partiu a potom im už len treba pretlačiť myšlienku, že treba medzi sebou hrať, prihrať, dať gól. A samozrejme, dôležité je aby ich to bavilo.

Je na Vašej škole rivalita medzi chlapčenským a dievčenským tímom?
Vôbec nie. Chalani sú radi, že sme našli aj dievčatá, ktoré majú k športu blízko. Skôr mám pocit, že sa podporujú, povzbudzujú.

Víťazný chlapčenský tím Prešovského kraja s trénerom Ľubomírom Dudom a kapitánom slovenskej repre Martinom Joščákom Víťazný chlapčenský tím Prešovského kraja s trénerom Ľubomírom Dudom a kapitánom slovenskej repre Martinom Joščákom Zdroj: Nadácia TV JOJ