Martin Kopejtko - športový riaditeľ floorball SK LIGA

Martin Kopejtko preberá funkciu športového riaditeľa súťaže floorball SK LIGA

Martin Kopejtko preberá funkciu športového riaditeľa súťaže floorball SK LIGA

Patrí medzi prvých propagátorov masového florbalu na Slovensku, spoluzakladal jeden z prvých florbalových klubov v našej krajine a školil desiatky učiteľov, aby sa aj oni mohli tomuto športu na školách venovať. Dva roky dochádzal z Košíc do Prahy, aby si zvýšil svoju kvalifikáciu a získal florbalovú trénerskú licenciu. Dnes tento už skúsený štyridsiatnik trénuje mládež, organizuje viaceré významné športové podujatia a je v živom kontakte s klubmi a trénermi nielen na Slovensku. Volá sa Martin Kopejtko, stáva sa športovým riaditeľom floorball SK LIGY a dnes s ním prinášame prvý oficiálny rozhovor.

Ako ste sa dostali k florbalu a prečo práve florbal?

Som učiteľom na športovej škole a spolu s kolegom Pavlom Blaškom sme prilákali prvých nadšencov florbalu na hodinách telesnej výchovy. S družstvom žiakov sme sa hneď v úvodom roku stali víťazmi celoslovenského turnaja a preto sme v roku 2004 založili florbalový klub, ktorého hlavným cieľom bolo podchytiť predovšetkým deti, ktoré sa doposiaľ nevenovali žiadnej pohybovej aktivite. Dva roky som v Prahe študoval na FVTŠ UK a získal som licenciu B, ktorá je momentálne najvyššou, akú môžete na Slovensku mať.

Čím Vás oslovil projekt floorball SK LIGA?

Je to fantastický celonárodný projekt, ktorý opäť motivuje školákov po celom Slovensku pravidelne športovať a súťažiť. Motivuje ich aktívne tráviť čas v školských telocvičniach a napĺňa už aj samotný obsah vyučovacích hodín telesnej výchovy, pretože žiaci hrajú florbal úplne spontánne a s veľkou radosťou. Doslova sme "rozhýbali" telocvične, v ktorých je zrazu tesno, pretože chcú hrať všetci. Tento projekt dáva priestor novým športovcom - dievčatám aj chlapcom vyskúšať si florbal v tej najjednoduchšej podobe. V mnohých prípadoch sa žiaci v tomto športe doslova nájdu a prihlasujú sa do klubov vo svojom meste, či obci. A prostredníctvom florbalových reprezentantov SR, ktorí prevzali záštitu nad krajskými kolami, žiaci spoznávajú aj tých, ktorí už v tomto športe niečo dosiahli, boli na majstrovstvách sveta, či hrali v najlepších ligách na svete.

Aké novinky prinesie floorball SK LIGA v novom školskom roku 2018/19?

Bude ich hneď niekoľko a postupne ich našim čitateľom predstavíme. Tou najzásadnejšou je, že súťaž rozširujeme na tri školské úrovne. Novinkou je prvý stupeň základných škôl, kde môžu floorball SK LIGU hrať zmiešané družstvá žiakov, čiže chlapci aj dievčatá v jednom školskom tíme. Druhý stupeň základných škôl súťaží tak ako doteraz - škola do súťaže prihlasuje aj tím chlapcov a zároveň aj tím dievčat. Nuž a rozbiehame stredné školy, tie budú hrať v kategórii chlapci alebo dievčatá, môžu samozrejme ale postaviť oba tímy, závisí to od profilácie strednej školy.

Štáb TV JOJ a športový riaditeľ floorball SK LIGA Martin Kopejtko na turnaji o Pohár prezidenta SZFB. Štáb TV JOJ a športový riaditeľ floorball SK LIGA Martin Kopejtko na turnaji o Pohár prezidenta SZFB. Zdroj: archiv M.K.

Aj v novom školskom roku 2018/19 sa zápasy budú hrať turnajovým spôsobom, sú už známe termíny?

Áno, je to praktickejšie pre školy. Termíny turnajov základných kvalifikačných skupín budú dva. Prvé kolo zápasov sa bude v školskom roku 2018/19 hrať už v septembri, počas 38. kalendárneho týždňa, konkrétny deň turnaja i miesto si dohodnú samotné školy. Druhé kolo, tzv. odvety, sa odohrá v novembri v 46. kalendárnom týždni. Dobre si preto tieto termíny zapíšte do Vašich kalendárov. Už onedlho zverejníme na webe www.skliga.sk rozdelenie škôl do kvalifikačných skupín, aby sa tímy mohli komfortne včas pripraviť. Po absolvovaní týchto dvoch turnajov spoznáme víťazov kvalifikačných skupín, ktorí postupujú na krajský turnaj. Do úvahy však berieme len tie výsledky, ktoré učitelia zapíšu do on-line systému Coach Rufus. Je tiež prístupný aj ako jednoduchá aplikácia v mobile, už žiadne lístočky, poznámky a večerné prepisovanie a posielanie množstva emailov.

Práve krajské turnaje čaká zrejme najväčší nápor na organizáciu, počet zapojených škôl medziročne stúpol v niektorých krajoch takmer 4-násobne...

Je to skutočne masívny a veľmi pozitívny nárast počtu zapojených žiakov, to sa prejaví aj na počte odohraných zápasov na krajských turnajoch. Zásadný posun však nastane v tom, že ich organizáciu zveríme do rúk tým najlepším florbalovým klubom na Slovensku. Budeme hrať na menších ihriskách, hra sa zrýchli a bude padať viac gólov. Už teraz pracujeme aj na celonárodnom finále, termínovo ho zaraďujeme na koniec školského roka a bude to doslova niekoľkodňový festival florbalu. Tentoraz sa finálový turnaj floorball SK LIGA presunie na východ krajiny.

Do floorball SK LIGA sa prihlásili aj najmladší žiaci, teda prvý stupeň základných škôl, ako bude vyzerať ich súťažný program?

V tomto prípade hovoríme o tých najmladších žiakoch, pre ktorých sú zápasy najmä motiváciou k športu ako takému, športujú pre radosť a prvé veľké športové zážitky. Tieto deti chceme do "veľkej" súťaže zapojiť postupne, preto bude prvý stupeň ZŠ hrať dva turnaje - Mikulášsky a Veľkonočný, vždy však iba vo svojom meste, tak aby nikam nemuseli cestovať. Hoci aj 1.A proti 1.B, či tretiaci z jednej školy proti tretiakom zo susednej školy. V tejto vekovej kategórii navyše hrajú v jednom tíme dievčatá spolu s chlapcami, čo je skvelé pre podchytenie oboch skupín žiakov. Deti zažijú atmosféru turnajov floorball SK LIGA a budú vedieť, že ak sa budú snažiť, raz môžu svoju školu aj oni reprezentovať na okresnej, či krajskej súťaži. Navyše získajú vášeň pre hru, prvé herné návyky a my budeme radi, ak sa všetky šikovné deti prihlásia do športových klubov, ktoré takýchto mladých, nadšených hráčov potrebujú.

Ďakujeme Martin, držíme Vám v novej funkcii palce a tešíme sa na ďalší rozhovor zo zákulisia čoraz atraktívnejšieho sveta floorball SK LIGA ...

Stretnutie s top tímom sveta! Špičkoví švedski hráči Johan Samuelsson (č.2), Kim Nilsson (č.7) a reprezentačný tréner Hill Mikael (celkom vpravo) Stretnutie s top tímom sveta! Špičkoví švedski hráči Johan Samuelsson (č.2), Kim Nilsson (č.7) a reprezentačný tréner Hill Mikael (celkom vpravo) Zdroj: archiv M.K.