ZŠ Mikušovce - tréning

Vladimír Žaludek: Stačilo pár zápasov a do florbalu som sa zamiloval

Vladimír Žaludek: Stačilo pár zápasov a do florbalu som sa zamiloval

Mikušovce sú malá dedinka v okrese Ilava v Trenčianskom kraji. Vo florbalovom svete je však veľmi známa. Z tamojšej Základnej školy totiž vychádzajú veľké florbalové hviezdy. Pán učiteľ Vladimír Žaludek vyslal už niekoľko talentov do veľkých klubov, jeho zverenkyne sa dokonca môžu pýšiť aj titulom Majsterky Slovenska. Jeho tímy zo ZŠ Mikušovce bojujú v našej školskej lige. Ako sa mu darí objavovať florbalové talenty a prečo sa mu páči naša súťaž? Dozviete sa v rozhovore.

Ako dlho sa už na Vašej škole hrá florbal?
Začiatky florbalu v našej škole treba hľadať, v školskom roku 2004/2005. Vtedajšiu riaditeľku školy – Mgr. Máriu Pagáčovú – oslovila výzva Slov. zväzu florbalu a v rámci propagácii nového športu zabezpečila prvú výstroj a hokejky pre žiakov. Odvtedy sa zapájame do viacerých turnajov, napríklad turnaj MYŠKA alebo projekt Ministerstva školstva Otvorená škola. Vďaka nemu sme zrekonštruovali podlahu provizórnej telocvične. Odvtedy sa môžeme pravidelne zúčastňovať prakticky všetkých turnajov.

Pamätáte si na niektorý turnaj, ktorý Vám obzvlášť utkvel v pamäti?
V školskom roku 2007/2008 sme hrali Interligu s mužstvami z Nemšovej, Stupavy, Prašíc a Uherského Brodu. Boli to fantastické chvíle, na ktoré dievčatá, rodičia a pedagógovia nikdy nezabudnú.

Ako žiakov motivujete aby sa florbalu venovali?
Motiváciou žiakov je častejšie sa stretávať na hodinách TV s týmto športom. Naše dievčatá veľmi motivuje aj to, že sa na niektorých zápasoch zúčastňujú bývalé spolužiačky, ktoré hrajú v Pruskom a sú majsterky Slovenska. Sú takým nejakým vzorom.

Zdroj: Nadácia TV JOJ

Okrem bývalých žiačok, ktoré sú teraz majsterky máte vraj veľa talentov aj medzi súčasnými žiačkami...
V našej škole sme mali a aj máme talentované dievčatá. Neviem, čím to je, že práve naša škola vychováva talenty. Asi máme proste šťastie. Nesieme však zabudnúť aj na chlapcov, ktorí v minulosti vyhrávali aj nad žiakmi zo športovej školy a a školy s výbornými podmienkami na florbal. Z týchto chlapcov treba spomenúť napríklad bratov Dávida a Dominika Holba, Juraja Mončeka, Dušana Gábora, Tomáša Gašpáreka, Martina Blažeja...

Vaše dievčatá hrajú v najlepších kluboch v SR. Ako funguje prepojenie s klubmi?
Sme hrdí na to, že 6 dievčat z našej školy sa môže hrdiť titulom majsteriek Slovenska. Ba niektoré už aj reprezentovali Slovensko v zahraničí. Vo väčších tímoch majú lepšie podmienky, lepšie šance zdokonaľovať sa, hrajú viac zápasov, získavajú viac skúseností. Dúfam, že o Tamarke Novosádovej, Broňke Kumanovej, Eme Hrubčinovej a Diane Fojtíkovej budeme ešte počuť. Veľká vďaka patrí vedeniu florbalu v Pruskom.

Aké najväčšie úspechy momentálne Vaše dievčatá dosahujú? Čím sa môžu popýšiť?
Medailové umiestnenia v obvodových, okresných a krajských súťažiach.

Zdroj: Nadácia TV JOJ

Tréner, ktorý dokáže vychovať také skvelé hráčky musí mať aj osobný vzťah k florbalu. Ako dlho sa mu venujete?
Musím sa priznať, že keď som prišiel učiť na Základnú školu v rokoch 2006/2007, o florbale som vedel veľmi málo. Ani neviem čím presne ma zaujal. Možno ľahkosťou hry, tým, že je vhodný rovnako pre chlapcov ako aj pre dievčatá... Stačilo si pozrieť pár zápasov, nasadenie, radosť žiakov a bolo to. Okrem futbalu som si zamiloval aj florbal. Dnes viem, že som neurobil chybu.

V čom hodnotíte pozitívne školskú súťaž floorball SK LIGA, korú organizuje Nadácia TV JOJ? Čo sa Vám na nej páči?
Naši žiaci spoznávajú nových kamarátov, získavajú nové skúsenosti. Vidieť na nich, akú radosť majú z hrania florbalu. V´daka floorball SK LIGE budujeme tímové hráčstvo. Veľký obdiv patrí vašej aktivite pri príprave a organizovaní takýchto projektov. Na záver sa chcem poďakovať vedeniu školy za podporu pri športových aktivitách.