Víťazky floorball SK LIGY - ZŠ sv. D. Savia Zvolen

Víťazky floorball SK LIGY: Florbal hrajú aj cez veľké prestávky

Víťazky floorball SK LIGY: Florbal hrajú aj cez veľké prestávky

Vo veľkom finále floorball SK LIGY sa stretli najlepší s najlepšími. V kategórii dievčat si víťazstvo vybojovali žiačky zo Základnej školy sv. D. Savia vo Zvolene. Ako tvrdí ich tréner, uvažovali, či vôbec prídu do Bratislavy, aby nezažili športovú potupu, nakoniec odišli so zlatými medailami na krku. Ako to dokázali? Prečítajte si rozhovor s trénerom dievčenského tímu Rudolfom Sladkovským.

Srdečne blahoželám k výhre dievčat. Ako sa Vám ich podarilo takto namotivovať, aby na sebe zapracovali a získali prvé miesto vo floorball SK LIGE?
Terajšie dievčatá na našej škole ani nebolo treba veľmi motivovať. V minulosti mali vzory – staršie dievčatá, ktoré hrávali školskú florbalovú ligu a postupovali v súťažiach stále vyššie a vyššie. Vrcholom bola trojnásobná účasť na školských Majstrovstvách Slovenska, kde sme sa najlepšie umiestnili na 3. mieste. Dievčatá veľmi chceli zopakovať podobný úspech. Ale klamal by som, keby som tvrdil, že som ich nemotivoval. Je to súčasť každého tréningu, zápasu a aj víťazstva. Na finále sme sa kvôli prázdninám zúčastnili v oklieštenej zostave. Už sme aj premýšľali, že sa nepôjdeme „strápniť“ do BA, ale rozhodlo silné odhodlanie dievčat, a to bola tá najväčšia motivácia.

Takže florbal má u vás na škole dlhú históriu. Ako dlho sa už venujete tomu športu?
Ja osobne som privoňal k florbalu okolo roku 2008. Skúšal som ho presadiť aj do školských osnov a aktívne sa mu venujem už ôsmy rok. Na našej škole sa teší veľkej obľube.

Ako často trénujete počas školského roka? Trénujete aj mimo krúžku?
Jedenkrát do týždňa mávame florbalový krúžok. Dievčatá si zahrajú občas aj na hodinách telesnej. Využívajú veľké prestávky v telocvični, kde si môžu strieľať na bránu, skúšať prihrávky a podobne. Ak sa nám náhodou podarí postúpiť v školskej súťaži, tak trénujeme 2x do týždňa. Nemávam s nimi náročné a dlhé tréningy, chcem, aby boli „hladné“ a túžili po hre.

Zdroj: Nadácia TV JOJ

Vyzerá to tak, že celá vaša škola florbalom? Koľko žiakov chodí na krúžok?
Posledných 8 rokov zažívame v našej škole florbalový boom a všetko robíme preto, aby nám to čo najdlhšie vydržalo. Je príjemný pocit vidieť už aj maličké deti kráčajú ráno do školy s hokejkou. Na krúžok chodí stabilne 10 až 12 dievčat a približne aj toľko chlapcov.
Naša škola je maličká, vzhľadom na počet žiakov, a je niekedy ťažko vybrať hráčky v dostatočnom počte na zápas. Zvyčajne tieto dievčatá reprezentujú školu aj v iných predmetoch. Potom nastáva kolízia, ktorá súťaž je dôležitejšia, nevedia, pre ktorú sa majú rozhodnúť. Ak si pozriete pozorne semifinálový, finálový zápas, mali sme tam k dispozícií len dve hráčky na striedanie.

Už na finále ste hrali v oficiálnych dresoch našej súťaže floorball SK LIGA. Čo sa Vám najviac na súťaži páči? Čím je podľa Vás výnimočná?
Najprv musím poďakovať tvorcom tejto súťaže za dobrú myšlienku, organizáciu a prácu. Takýchto súťaží pre deti nikdy nie je dosť. Som veľmi rád, že je to práve florbal, ktorý je pre deti a rodičovské peňaženky relatívne finančne nenáročný. V tejto súťaži dostanú možnosť si zahrať školské kolektívy, ktoré nie sú organizované v žiadnych kluboch a hrajú skutočne na amatérskej úrovni. Páči sa mi masovosť – veľký počet zapojených žiakov. Školy sa môžu navzájom porovnávať, vymieňať si skúsenosti, a tak napredovať. Ktovie, raz z tohto semienka vyklíči aj profesionálna liga. Naozaj dobrá myšlienka!

Zdroj: Nadácia TV JOJ

V súťaži bojujete aj s chlapčenským, aj s dievčenským tímom. V čom je rozdiel v práci s chlapcami a s dievčatami?
V tomto veku rovnako trénujú chlapci aj dievčatá, niekedy trénujú aj spolu. Akurát, chlapci znesú vyššiu záťaž a k dievčatám musím byť gentleman.

Druhý ročník súťaže sa pomaly začína. Čo by ste odkázali súperom, na čo sa majú tešiť a na čo si dávať pozor?
Netreba sa báť začiatkov, treba sa tešiť z hry. Jednoducho prihlásiť sa do turnaja, nastúpiť na zápas, dobre odohrať, vyhrať. Vážiť si súperov a nikoho nepodceňovať, pretože každý zápas je iný.