Ján Ligač so svojimi žiakmi

Puto medzi učiteľom ako trénerom florbalu a žiakmi je silnejšie ako sa zdá.

Počas tréningov a príprav na florbalové zápasy školskej súťaže floorball SK LIGA vzniká medzi učiteľom, ktorý sa stáva zároveň trénerom a jeho žiakmi trošku iný vzťah. Trávia spolu viac času, stretávajú sa aj mimo vyučovacích hodín, cestujú na turnaje. Musia si teda navzájom dôverovať. A aj o tom je floorball SK LIGA.

Ján Ligač je telocvikár na Základnej škole Svrčinovec. Jeho chlapci sa v krajskom turnaji v Žilinskom kraji prebojovali na celoslovenské finále. Florbalu sa venuje už dlho a na našej lige sa mu najviac páči dôvera, ktorá sa buduje medzi žiakmi a učiteľom.

Ako dlho už na Vašej škole funguje florbalový krúžok? 

Florbalu sa venujem už veľa rokov. Krúžok sa a našej škole hrá povedal by som, že už dobrých 12-13 rokov. Je to dostupný šport, finančne nenáročný, deti sa pri ňom vybehajú a zároveň upevňujú tímové hráčstvo. Pre mňa, ako učiteľa telesnej je to jasná voľba.

Podmienkou na prihlásenie do našej ligy bolo, že ste museli zostaviť aj dievčenské družstvo. Ako to babám ide? 

Dievčatá k florbalu „pričuchli“ trošku neskôr ako chlapci. Je tam vidieť rozdiel. U nás na škole na chlapcom veľmi darí, pre dievčatá je to skôr taký doplnkový šport. Ale myslím si, že sa našli v tíme aj také, ktoré to naozaj baví.  

Ako často trénujete? 

Trénujeme 2-krát do týždňa a zúčastňujeme sa všetkých turnajov v okolí, na ktoré sme pozvaní. Skutočne týmto športom naša škola žije.

Trávite teda spolu veľa času a máte teda so žiakmi iný vzťah ako bežný učiteľ. V čom je výnimočný?

Určite sa medzi nami vytvorilo silnejšie puto ako by sa mohlo zdať. Spája nás hlavne vášeň pre hru a budujeme si dôveru. Oni musia veriť mne, že ich navediem správne, ja zase musím veriť im, že to čo im odovzdám sa prejaví na ich hre. Táto dôvera je veľmi dôležitá. Byť pre chlapcov aj učiteľ má však aj svoje nevýhody. Hlavne pre nich. Stále som pre nich pedagóg a nie človek, ktorý s nimi trávi voľný čas, preto ma musia rešpektovať.

Stretávate sa s deťmi aj mimo školy? 

Nie, stretávame sa len na spoločných tréningoch. Ale trvám na tom, aby chlapci tvorili dobrú partiu a trávili spolu viac času i mimo ihriska, či školy. Na našej škole sa mi našťastie podarilo dať dokopy takýto tím chalanov a myslím, že aj to je jeden z dôvodov nášho úspechu na krajskom turnaji floorball SK LIGY.

Postup na celoslovenské finále je skutočne veľký úspech. Aký je to pocit? Ako to vnímajú chalani?

Je to naozaj krásny pocit a nádherný výsledok nášho spoločného úsilia a odhodlania chlapcov. Chalani sú šťastní. Je to pre nich neuveriteľný zážitok. Konfrontácia so žiakmi z iných škôl je pre hráčov vždy veľmi dôležitá. Škoda, že podobných projektov, či možností nie je pre decká viac.

Okrem florbalu máte aj iné hobby? Čo robíte vo voľnom čase? 

Florbal mi zaberá pomerne dosť času, ale mám veľmi rád i turistiku, prírodu a dobré pivo :)

 

Zdroj: Nadácia TV JOJ