Luboš Sarnovský - Nadácia TV JOJ

Ľuboš Sarnovský: O tom, prečo Slovensko potrebuje floorball SK LIGU a prečo má podanie ruky stále hodnotu!

Môže byť moderátor hlavnej spravodajskej relácie generálnym manažérom jedného z najväčších školských športových projektov na Slovensku? Riadiť prácu projektových tímov po celej krajine? Ráno byť v Žiline, Trenčíne, Revúcej, Partizánskom, v Prešove či Košiciach a večer moderovať správy z Bratislavy? Môže. Ľuboš Sarnovský, moderátor TV JOJ sa stal jedným z najvýraznejších súčasných propagátorov florbalu na základných a stredných školách. Stál pri zrode televíznej nadácie a dal meno, tvár i obsah projektu s názvom floorball SK LIGA.

V čom je vaša súťaž iná? Na školách už predsa rôzne dlhodobé súťaže bežia ...

Je najkomplexnejšia a stále ju ešte môžeme rozvíjať. Aktívne vytvárame štvorčlenné skupiny vzdialenosťou blízkych škôl, ktorú môžu reálne hrať zápasy vo svojej kvalifikačnej skupine. To je základný model pre celé Slovensko. Motivujeme školy k tomu, aby aspoň raz týždne prostredníctvom krúžkov trénovali a hrali so žiakmi florbal. V takej telocvični, akú majú k dispozícii, veľkej, či malej, aby hrali traja na troch, štyria na štyroch, nech sa netrápia certifikovanými mantinelmi, ak ich do starej telocvične niet kde postaviť. Nabádame školy a učiteľov k tomu, aby búrali zaužívané stereotypy a aby okrem tímu chlapcov vytvárali aj tímy dievčat. Lebo aj dievčatá vedia strieľať góly a tešiť sa z nich! Aj preto máme dnes v kategórii druhý stupeň ZŠ pomer chlapci-dievčatá 50:50. A to je unikát! Školy navyše neplatia žiadne štartovné a vďaka podpore "svojich" primátorov miest, starostov obcí a mestských častí môžu v budúcom školskom roku rátať s ich podporou. Hneď v septembri. Absolvovali sme doslova stovky služobných ciest a stretnutí po celom Slovensku a odoslali tisíce emailov. Samosprávy  nám záujem vyjsť za nimi opätovali a "svoje" školy radi podporia. Máme skvelý on-line systém manažmentu zápasov a spracovania výsledkov, učitelia on-line registrujú členov školského tímu dievčat a chlapcov cez úžasnú športovú aplikáciu Coach Rufus, "odkliknú" strelcov gólov a asistencie a môžu si otvoriť v aplikácii ďalšie praktické "trénerské" funkcie. Navyše z každého zápasu z každej jednej telocvične im vďaka spolupráci so sport.video môžeme ponúknuť zostrih gólových momentov. To sú tisíce zápasov a videí ročne a toto všetko už máme pripravené pre najbližší školský rok. 

Kto Vás inšpiroval? Prečo práve florbal? 

Pochopil som, že florbal je predsa ten istý šport, aký sme my ako žiaci kedysi hrávali len tak na ulici, na parkoviskách za panelákmi, ešte s drevenými hokejkami a naháňali tenisovú loptičku ... každý deň po škole. A každý deň sme prežívali veľké zápasy, športové drámy i naše malé pouličné víťazstvá. To sú emócie a radosť zo športu, tímového športu. Kde majú miesto aj tí menej fyzicky zdatní. Nerozhodujú síce zápasy, niekedy sú len do počtu, ale môžu sa vždy pridať, byť súčasťou tímu, s kamarátmi, spolužiakmi. Florbal môžu hrať všetci. Aj deti, ktoré školy posielajú vyhrávať matematické olympiády alebo naopak, ktoré si v triede nikto ani nevšimne. A verte, že každý, kto si vyskúšal v detstve napríklad futbal, zostáva celoživotným fanúšikom, hoci on sám futbal nikdy nehral súťažne, ale miluje ho, páči sa mu a obdivuje tých, čo to vedia, hviezdy, ktoré strieľajú góly a bojujú za "jeho" tím ... a to je dôvod, prečo ľudia fandia futbalu a chodia na zápasy ... Kto si v detstve vyskúša florbal, bude aj jeho fanúšikom a raz bude chodiť na zápasy, či prepínať televízne kanály. Na druhú otázku odpoviem stručnejšie - florbal je cenovo prístupný šport pre rodiny, nie je taký drahý ako "veľký" hokej a nezaťaží tak veľmi rodinný rozpočet. Prvú hokejku pre začiatočníka kúpite za menej ako 15 eur a keďže takmer každá škola má telocvičňu, majú ho viac či menej športovo zdatné deti aj kde hrať ... chlapci aj dievčatá. 

Trénovaním v krúžkoch na školách a zápasmi v kvalifikačných skupinách sa teda projekt nekončí ...

Jasné, že nie, víťazi skupín postupujú na krajské šampionáty, kde sa bojuje o postup na celonárodné školské finále. V budúcom školskom roku krajské šampionáty už podporia aj samosprávne kraje, všetkých osem, z toho mám obrovskú radosť! S ich organizáciou nám pomôžu najlepšie kluby, hrajúce tie najvyššie ligové súťaže, čo zvyšuje športovú úroveň eventov. Zámerne hovorím o evente, lebo okrem športu ponúkneme zábavu aj divákom, predstavíme im hostiteľské mesto a to sa bude každý rok meniť, čiže krajský turnaj bude "rotovať" medzi viacerými aktívnymi mestami v kraji. Každý školský rok v inom meste. A každý kraj má tiež svojho hviezdneho ambasádora, špičkového florbalového reprezentanta alebo reprezentantku. To nás milo prekvapilo ...

Ako ste sa dostali k florbalovým reprezentantom SR?

Oni si vlastne našli cestu k nám a veľmi nás inšpirovali. Stávajú sa vzormi pre žiakov, lebo aj oni začínali v škole, v dedinke, či mestečku, ktorú ani nenájdete prstom na mape. Cez sociálne siete, na diaľku, zaregistrovali, ako pracujeme vtedy ešte len so základným školami, páčil sa im nápad a chceli ho podporiť a pýtali sa, ako môžu pomôcť. Takto sa nám zo Švédska, z najlepšej ligy na svete, ozvali Romana Janegová, potom Lukáš Řezanina, ďalší z českej ligy a tých ostatných sme našli v domácej lige. Počas MS žien v Bratislave naša nadácia zorganizovali autogramiádu reprezentantiek, lenže vypadol elektrický prúd, takže s kapitánkou Luciou Košturiakovou som sa zoznamoval v úplnej tme, nedalo sa podpisovať, tak sme sa pustili do chlebíčkov :-) A v budúcom školskom roku týchto skvelých hráčov podporí svetová hviezda NHL! To je veľká vec!

Wau, prezradíte kto to bude? Šatan, Višňovský alebo Hossa?

Nechajte sa prekvapiť :-) Máme jeho prísľub, vieme o sebe, stále aktívne hráva a darí sa mu, čakáme na jeho návrat na Slovensko, nepýta si za to honorár, páči sa mu idea a presvedčila ho masa postupne sa zapájajúcich sa detí z celého Slovenska.

Neobávate sa, že Váš projekt budú kopírovať? Povedzme v iných športoch?

To by bolo skvelé, skvelé pre Slovensko. Úspech sa ale nerodí bez práce a zháňanie peňazí je drina. Ešte stále má obrovský potenciál rastu a my sa musíme doslova krotiť v nápadoch. Je dôležité, aby floorball SK LIGA rástla koordinovane a postupne. Dnes už sme vo fáze, kedy sme dokázali predať licenciu na náš merchandise, v e-shope florbal4u.com sa čoskoro objavia obrandované náramky, kľúčenky, šnúrky na krk, či fľaše na nápoje, pripravujeme prvé vlastné hokejky pre deti, ktoré s florbalom začínajú, spolu s firmou Demišport sme pripravili cenovo najatraktívnejšie dresy na trhu aj s kompletnou potlačou, V e-shope mám florbalové loptičky s logom súťaže, ktoré si deti hneď odkladajú, aby si ich "nezničili" :-)

Zdroj: Nadácia TV JOJ