Celeste Buckingham - poruchy prijmu potravy

Poruchy príjmu potravy nie sú životný štýl: Ako najlepšie pomôcť tým, ktorí nimi trpia?

S poruchami príjmu potravy sa často spájajú rôzne mýty, napríklad ten, že je to životný štýl. Avšak, nie je to pravda. Tieto problémy môžu ovládnuť celý váš život. Dlhoročné skúsenosti zo svojej praxe poskytol Charitatívnemu kalendáru Nadácie TV JOJ ako odbornú supervíziu psychológ a riaditeľ internetovej poradne IPčko Marek Madro.

Neustále riešiť svoju váhu, je ako vidieť na tanieri krajčírsky meter namiesto jedla.

Mentálna anorexia, mentálna bulímia, záchvatové prejedanie, atypická anorexia/ bulímia/ prejedanie, prežúvacia porucha, bigorexia a ortorexia sú spojené so závažnými poruchami v stravovacom správaní ľudí a s tým súvisiacimi myšlienkami, emóciami a schopnosťou fungovať v dôležitých oblastiach života. Poruchy príjmu potravy môžu postihnúť ľudí všetkých vekových kategórií, pôvodu, telesnej hmotnosti a pohlavia. Často sa objavujú v období dospievania alebo v mladej dospelosti, ale môžu sa vyvinúť aj v detstve alebo neskôr v živote.

Ľudia s poruchami príjmu potravy sú vystavení zdravotným komplikáciám, depresii, úzkosti, frustrácii, myšlienkam na samovraždu, aj samovražedným pokusom, objavujú sa ťažkosti v raste a vo vývine, v sociálnych vzťahoch, či v oblasti vzdelávania. Je preto dôležité včas vyhľadať liečbu porúch príjmu potravy, pretože môže byť ťažké zvládnuť alebo prekonať ich bez odborníka. Vyhľadanie odbornej pomoci chce veľa odvahy, ale je to dôležitý krok na ceste k úplnému vyliečeniu.

Ak máte vo svojom okolí ľudí, ktorí trpia poruchami príjmu potravy dajte im najavo, že ste tam pre nich a zaujímajte sa. Nenúťte ich do jedenia, nezľahčujte situáciu, nekomentujte hmotnosť a postavu a nedávajte rady. Zaujímajte sa o to, čo v danej chvíli potrebujú a ako im v tom viete byť užitoční.

Celeste Buckingham:
„Keď som mala 17 rokov, bojovala som s anorexiou. Teraz už viem, že snažiť sa meniť svoje telo, pretože si človek v hlave hovorí, že nevyzerá tak, ako mu to káže spoločnosť, je nezdravé rozmýšľanie. Najmä ženy sa neustále boja, či sú dostatočne krásne. Súdia sa navzájom a závidia chudšej, dokonalejšej babe, lebo zo všetkých strán sa to očakáva. Ale ja som sa už rozhodla. Ja nechcem byť dokonalá. Chcem byť autentická. Chcem byť sama sebou a získať rešpekt a obdiv, nie za to, že mám perfektnú postavu, ale za svoju osobnosť. A to sa vo fitku alebo u lekárky na procedúrach nedá kúpiť. Dokonalá žena je každá žena, ktorá sa snaží byť lepšia každý deň.