Jana Labajová a Juraj Soko Tabacek - odcudzenie vo vztahoch

Zažívate s partnerom/kou odcudzenie a krízu? 3 veci, ktoré vám môžu zachrániť vzťah!

Udržiavať vzťah, v ktorom sa cítite osamelo a vzdialení od seba je fyzicky aj psychicky vyčerpávajúce a zraňujúce.  Ak majú partneri svoj vlastný život a robia individuálne rozhodnutia, je to znakom toho, že vo vzťahu niečo nefunguje. Dlhoročné skúsenosti zo svojej praxe poskytol Charitatívnemu kalendáru Nadácie TV JOJ ako odbornú supervíziu psychológ a riaditeľ internetovej poradne IPčko Marek Madro.

Síce spolu, ale každý zvlášť.

Spoločné rozhodnutia napomáhajú riešeniu krízy vo vzťahu, komunikácia a zdieľanie pocitov je kľúčové. Vytvorte si priestor pre autentickú komunikáciu a spoločne diskutujte o tom, či existuje riešenie krízy, aj keď možno teraz nemáte dostatok síl ju zvládnuť. Možno prídete spoločne k rozhodnutiu, že vzťah ukončíte, ale aj to je riešenie, ktoré ste urobili spoločne. Ak obaja cítite, že chcete pre seba a vzťah niečo urobiť, urobte to spoločne. Skúste sa pozrieť na to, čo vás spája, v čom vidíte vo vzťahu rovnaké hodnoty, aj napriek tomu, že teraz v náročnom období.

Aj napriek kríze je dôležité zachovať si vzájomnú úctu a rešpekt. Nezabúdajte na slovo „ďakujem“ a hovorte si ho aj za malé veci a nevnímajte ich ako samozrejmosť. Riešenie vzťahovej krízy môže trvať nejaký čas a vyžaduje si úsilie zo strany oboch. Je úplne v poriadku, ak do tohto procesu prizvete aj párového terapeuta. 

Jana Labajová a Juraj Šoko Tabaček:
Mobil je v súčasnej dobe posledným útočiskom pred samotou. Obávame sa ale, že v ťažkých časoch útočisko hľadá každý. A tak sa z mobilu stáva naša väzenská cela. Prosíme, hovorme so živými ľuďmi...