Dominika Ziaranova - toxicka pozitivita

Smútok pod falošným úsmevom: Prečo veta „neplač, bude to dobré“ môže viac škodiť než pomáhať?

Toxická pozitivita je presvedčenie, že za každých okolností a bez ohľadu na to, akú náročnú situáciu prežívame by sme mali zostať pozitívni. Dlhoročné skúsenosti zo svojej praxe poskytol Charitatívnemu kalendáru Nadácie TV JOJ ako odbornú supervíziu psychológ a riaditeľ internetovej poradne IPčko Marek Madro.

Za dokonalým šťastím sa neraz skrýva dokonalé nešťastie.

Je rozdiel byť optimistický a mať pozitívny pohľad na svet a žiť v toxickej pozitivite. Toxická pozitivita nás posúva do extrému v emóciách, pretože odmieta ťažké a náročné emócie a preferuje iba tie pozitívne. Život však nie je vždy pozitívny. Ak dáme priestor svojim emóciám, dovolíme si ich cítiť a riešiť ich, čo má užitočný vplyv na stav duševného zdravia a pohody.

Skrývanie pocitov, pocity hanby za to, že cítime to, čo cítime, odmietanie emócie a bagatelizovanie pocitov vedie k väčšiemu stresu, pocitom nespokojnosti v živote a zhoršeniu stavu duševného zdravia. Užitočnou cestou je prijatie faktu, že je OK nebyť OK, ovládanie emócií a práca s nimi, počúvanie a podpora ľudí v našom okolí, pomenovanie emócií a aj vyhľadanie odborníka vo chvíli, keď sa necítime v poriadku a napadne nám prvá myšlienka, že by ste sa o tom chceli s niekým porozprávať.

Dominika Žiaranová:
Toxickou pozitivitou sa myslí potláčanie negatívnych, lepšie povedané nepríjemných emócií, ako sú, napríklad, smútok a hnev. Treba však povedať, že žiadna emócia nie je zlá. Emócie sú nám istým vodítkom, ktorým nám naša myseľ a telo chcú niečo povedať. Je preto naozaj dôležité neodsudzovať seba a ani iných za prejavy nepríjemných emócií. Jednoducho im treba dať voľný priebeh a neignorovať, teda, nepotláčať ich. A to aj napriek tomu, že navonok nevyzerajú dobre. Ja sama som prežila obdobie života, ktoré bolo sprevádzané toxickou pozitivitou. Až teraz si naplno uvedomujem, aké to bolo nezdravé nielen pre mňa, ale aj pre moje okolie. Vyjadrovanie skutočných pocitov a emočných prejavov je zdravé. Dovoľme si to.