Richard Autner - osamelost

Samota a osamelosť nie je to isté: V čom spočívajú hlavné rozdiely?

Samota a osamelosť, je v tom rozdiel? Je. Človek môže byť sám a necítiť sa osamelo a druhý môže byť obklopený ľuďmi a cítiť sa osamelo. Dlhoročné skúsenosti zo svojej praxe poskytol Charitatívnemu kalendáru Nadácie TV JOJ ako odbornú supervíziu psychológ a riaditeľ internetovej poradne IPčko Marek Madro.

Človek sa môže cítiť osamelý aj vtedy, keď sa okolo neho nachádzajú davy ľudí.

Na linkách pomoci OZ IPčko je dlhodobo témou číslo jeden „pocit osamelosti“. Ľudia majú pocit, že nemajú s kým hovoriť o tom, čo prežívajú, čo potrebujú a kým skutočne sú. Naučili sa dávať si na tvár masky, hrať rôzne role a podávať výkon v rôznych sociálnych situáciách a skupinách, v ktorých sa pohybujú. Pocit osamelosti je spojený s túžbou po vzťahoch a sociálnych kontaktoch.

Samota môže byť naopak dobrovoľným rozhodnutím človeka, ktorý rád trávi čas sám, ale má vytvorené sociálne vzťahy, ku ktorým sa vracia, keď zatúži po spoločnosti. Ľudia, ktorí sa cítia osamelo môžu pociťovať smútok, prázdnotu, izoláciu, neistotu, nepochopenie aj sociálne vyčerpanie.

Každý z nás je iný a jedinečný. Odlišne vnímame a reagujeme na životné situácie a aj v riešení ťažkostí každému z nás funguje niečo iné, preto neexistuje univerzálna rada, ktorá by „zaručene“ fungovala pri zvládaní pocitov osamelosti. Podporujeme vás v hľadaní a experimentovaní, aby ste zistili pri čom a pri kom sa cítite lepšie.

Richard Autner:
Kdesi som čítal, že za samotou sa skrýva ten najvzácnejší poklad. Aj ja som si prešiel obdobím vo svojom živote, kedy mi bola samota častou spoločníčkou. Avšak v momente, keď som pocítil, že moja vlastná spoločnosť v tichu mi už nespôsobuje pocity úzkosti a smútku, mi do života začali prichádzať krásni a dobrí ľudia, ktorí so mnou dobrovoľne chceli zdielať svoj čas. Ako vraví jeden krásny, múdry citát: „kto miluje samotu, býva zriedkavo v zlej spoločnosti.”