Clowndoctors

Zdravotní klauni prinášajú smiech deťom do nemocníc už 13 rokov

Keď MUDr. Daniela Sejnová pozvala zdravotného klauna Garyho Edwardsa na Slovensko, aby spolu s ňou založil o.z. ČERVENÝ NOS Clowndoctors, netušil ani jeden z nich, akou významnou súčasťou detských oddelení sa zdravotní klauni z Červeného Nosa stanú a aké rozmery dosiahne projekt, ktorí v roku 2004 naštartovali spolu so 4 klaunmi v Detskej fakultnej nemocnici na Bratislavských Kramároch. V piatok 7.4.2017, práve v Svetový deň zdravia, oslavuje občianske združenie ČERVENÝ NOS Clowndoctors svoje 13. narodeniny.

Stále väčší a profesionálnejší tím.

Zakladateľ združenia rozbiehal návštevy v nemocnici v spolupráci so 4 klaunmi. V súčasnosti má organizácia na celom Slovensku 58 profesionálnych zdravotných klaunov, ktorí prešli náročným niekoľkoúrovňovým výberovým procesom, pričom sa zohľadňovali nielen ich umelecké, ale aj osobnostné predpoklady. Sú pravidelne školení nielen v oblasti klaunských či hudobných zručností, ale aj v oblasti rôznych detských a seniorských diagnóz. Neustále vzdelávanie je zárukou rastúcej profesionality a kvality nášho klaunského tímu.

Až 200 návštev mesačne.

Naši zdravotní klauni zrealizovali za 13 rokov viac ako 14 tisíc návštev. Ich poslaním je prinášať humor a smiech do nemocníc a zariadení, kde klaunská návšteva pomáha pacientom. V súčasnosti zrealizujú zdravotní klauni približne 200 takých návštev mesačne. Ako hovorí aj spoluzakladateľka združenia MUDr. Daniela Sejnová: „Je dokázané, že dobrá nálada a psychická pohoda podporujú imunitný systém, čo je dôležité zvlášť pre hospitalizované deti.“

Viac sa o občiansom združení dočítate na stránkach: www.cervenynos.sk

Video: Prečo som zdravotný klaun?

Zdroj: Martina Dobsinska Novomestska, https://cervenynos.sk