Knižná súťaž

Viac ako 400 škôl a takmer 4000 žiakov sa zapojilo do knižnej súťaže

Najčítanejšími knihami boli tento rok medzi materskými školami a ZŠ I. stupeň klasické rozprávky a rozprávkové knižky. Medzi strednými školami zase prevládali zahraniční autori. Aj tieto informácie odkryli výsledky 6. ročníka čitateľskej súťaže „ Vráťme knihy do škôl“, ktorá sa uskutočnila od 1. februára do 31. marca 2017.

Tento rok prišlo spolu 8294 príspevkov, z toho 4746 textov a 3548 kresbičiek. Do obľúbenej celoslovenskej súťaže sa zapojilo 3854 žiakov a 408 škôl a to 77 materských, 162 základných a 169 stredných.

V rámci krajov vzbudila súťaž najväčší záujem medzi školami v Bratislavskom kraji, kde sa zapojilo 26 škôl. V Nitrianskom kraji to bolo 15 škôl, Žilinskom 12, v Prešovskom 11, Trenčianskom 10, Košickom 10, Trnavskom 9 a v Banskobystrickom kraji 7.

Najaktívnejšou školou sa stalo bratislavské Gymnázium na Grösslingovej. Medzi veľmi aktívne školy sa zaradili aj Gymnázium F.G. Lorcu v Bratislave, Základná škola Ľudovíta Štúra v Modra, Gymnázium pre nadané deti na Skalickej 1 v Bratislave a Základná škola s MŠ zo Stráňavy.

Medzi materskými školami a ZŠ I. stupeň prevládali klasické rozprávky a rozprávkové knižky. Prvenstvo získala Červená čiapočka. Na druhom mieste bolo dielo O psíčkovi a mačičke, tretiu priečku obsadil Budkáčik a Dubkáčik, štvrtú Danka a Janka a päticu uzatvoril Janko a Marienka.

Žiaci stredných škôl najčastejšie siahali po zahraničných autoroch. Dostal sa tam aj Hamlet, ale slovenskí autori v prvej päťke absentovali. Najvyššie sa dostali Tri gaštanové kone a Kráska a netvor od Dominika Dána. Najobľúbenejšou knihou bolo dielo Na vine sú hviezdy od John a Greena. Za ním nasledoval Harry Potter a kameň mudrcov od J. K. Rowling, Shakespearovký Hamlet, štvrté miesto obsadili Papierové mestá od Johna Greena a piata priečka patrila opäť J. K. Rowling s dielom Harry Potter a prekliate dieťa.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov obľúbenej knižnej súťaže „ Vráťme knihy do škôl“ a oceňovanie víťazov sa konalo dnes na bratislavskom Gymnáziu Ladislava Novomestského na Tomášikovej 2. Odovzdaných bolo viac ako 60 cien ako elektronické čítačky, balíčky kníh, či výlet do Bruselu. Súčasťou bola aj beseda s prekladateľkou Oľgou Kralovičovou, ktorá do slovenčiny prekladala celosvetovo známe knihy o Harrym Potterovi.

Na cenu Knižného anjela prišlo 1643 nominácií, ktoré navrhovali samotní žiaci.

Kompletné výsledky a mená výhercov obľúbenej čitateľskej súťaže nájdete na tomto linku: http://www.vratmeknihydoskol.sk/Vyhercovia.aspx

Zdroj: Mgr. Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja