Veronika Tóthová Homolová sa už 10 rokov venuje zbieraniu spomienok ľudí, ktorí prežili nacistické peklo. V piatok 20. októbra mal premiéru jej ďalší dokument s názvom Heydrich a 74 žien. Je pokračovaním dokumentu Atentát na Heydricha.

Veronika Tóthová Homolová natočila viac ako 70 reportáží, ktoré vypovedajú o živote počas nacizmu a tiež 15-dielny cyklus dokumentov s názvom Neumlčaní. Je autorkou skutočného príbehu Slovenky Violy Stern Fisherovej, ktorá prežila 4 koncentračné tábory. Kniha má názov Mengeleho dievča.

TV JOJ v spolupráci s Nadáciou TV JOJ produkovala už 17 dokumentárnych filmov. Celovečerný dokument "Atentát na Heydricha - príbeh Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša" získal výborné hodnotenie divákov aj na databáze ČSFD / 86 %/. V tomto roku sme pripravili pokračovanie tohto dokumentu s názvom "Heydrich a 74 žien". Film hovorí o tom ako smrť Heydricha ovplyvnila pokusy v ženskom koncentračnom tábore Ravensbrück.

Lekár, ktorý mal Heydricha liečiť po atentáte bol braný na zodpovednosť za jeho smrť. Nepodal mu totiž vtedy dostupné lieky - sulfonamidy, ktoré ho, podľa hlavného lekára Adolfa Hitlera, mohli vyliečiť. Profesor Karl Gebhardt dostal možnosť obhájiť svoje rozhodnutie a vybral si 74 žien z koncentračného tábora Ravensbrük, ktorým spravil rany podobné ako po atentáte, naniesol do nich špinu a následne sa ich snažil liečiť. V dokumente je aj vyjadrenie poslednej žijúcej obete týchto pokusov. 

Zdroj foto a video: TV JOJ