Dokument reportérky TV JOJ Veroniky Homolovej Tóthovej s názvom Nehodní žitia?, ktorý vznikol v spolupráci s Nadáciou TV JOJ, premietali v Európskom parlamente v Bruseli. Pozrieť si ho prišli aj zdravotne znevýhodnení.

Film Nehodní žitia? poukazuje na to, že Židia neboli tí, ktorí ako prví končili počas holokaustu v plynových komorách. Ešte pred nimi posielali Nemci do plynu svojich vlastných občanov, ktorí boli zdravotne postihnutí. Premietanie bolo súčasťou 4. zasadnutia Európskeho parlamentu ľudí so zdravotným postihnutím. Dokument vybrala europoslankyňa Jana Žitňanská. 

„Je pre nás ako tvorcov cťou prezentovať film práve počas zasadnutia, na ktorom sa zúčastňuje viac ako 600 zástupcov ľudí so zdravotným postihnutím z celej Európskej únie. Bolo pre mňa veľmi zaujímavé sledovať ako na dokument reagovalo publikum, ktoré by vlastne bolo obeťou akcie T4, tzv. vražednej eutanázie, ktorú nacisti vykonávali práve na ľuďoch so zdravotným postihnutím a psychiatrických pacientoch. Dokument Nehodní žitia? totiž ukazuje ako kruto a neľudsky sa nacisti zachovali aj k svojim vlastným občanom, ktorí podľa nich nežili plnohodnotní život a boli označovaní ako "darmožráči",“ povedala autorka filmu Veronika Homolová Tóthová.

V európskom parlamente odvysielali dokument Veroniky Homolovej Tóthovej Nehodní žitia? V európskom parlamente odvysielali dokument Veroniky Homolovej Tóthovej Nehodní žitia? Zdroj: TV JOJ

Dokument, ktorý je ocenený medailou ministra školstva za boj proti extrémizmu, si prišli do europarlamentu pozrieť aj zdravotne postihnutí. „My musíme o tom hovoriť, hovoriť o tom otvorene, hovoriť o tom, že ľudia so zdravotným postihnutím boli tí, ktorí prví zakúsili, čo je to zomierať v plynových komorách, ktorí boli takzvaní pokusní králici," vyjadrila sa europoslankyňa Jana Žitňanská. O dokument Veroniky Homolovej Tóthovej prejavila záujem už aj Európska komisia, ktorá ho plánuje distribuovať po európskych inštitúciách. Pozrieť si ho môžete v archíve televízie JOJ PLUS: https://plus.joj.sk/nehodni-zitia.

V európskom parlamente odvysielali dokument Veroniky Homolovej Tóthovej Nehodní žitia? V európskom parlamente odvysielali dokument Veroniky Homolovej Tóthovej Nehodní žitia? Zdroj: TV JOJ