Dokumentárny film Veroniky Tóthovej Homolovej Ruky na skle sa po premiére v Prahe a Londýne dočkal aj premiéry v Bratislave. Dojímavý príbeh hrdinstva rodičov tzv. Wintonových detí, ktorí pred začiatkom druhej svetovej vojny posielali svoje deti vlakmi z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie a zachránili ich tak pred hrôzami nacizmu, dojal aj samotných hercov. Na jeseň dokument odvysiela aj Televízia JOJ.

Priloženie rúk na sklo pri rozlúčke je gesto, ktoré sa objavilo vo viacerých filmoch. Ten, ktorý mal po Londýne a Prahe v utorok premiéru aj v Bratislave, urobil z tohto gesta symbol osudu skutočných 669 detí. Presne toľko sa ich podarilo zachrániť tesne pred začiatkom druhej svetovej vojny transportmi z bývalého Československa do Veľkej Británie.

Zdroj: noviny.sk

Celovečerným sčasti hraný dokumentárny film našej kolegyne Veroniky Homolovej Tóthovej o Wintonových deťoch vznikal tri roky a okrem príbehov zachránených detí zobrazuje aj vznik pamätníka iniciovaného samotnými Wintonovými deťmi. Tento pamätník, odhalený v máji 2017, je vernou kópiou dverí vagóna, ktorým sa deti z územia Československa viezli do Anglicka. Na skle dverí sú z oboch strán odtlačky lúčiacich sa rúk detí a ich rodičov.

Dokumentárny film Ruky na skle vznikol s finančnou podporou Ministerstva obrany Slovenskej republiky.