Tomáško

Benefičný Live Workout Janyho Landla pomohol Tomáškovi k vytúženému cieľu

Po úspešnom benefičnom workoute Janyho Landla v zime, sme opäť pomohli rodine, ktorá to skutočne potrebovala. Tomáško môže vďaka pomoci dobrých ľudí rehabilitovať a posunúť sa o krôčik bližšie k svojmu cieľu. Keď bude poctivo cvičiť a rehabilitovať, bude chodiť po vlastných nôžkach.

Janka je samoživiteľka, ktorá sa stará o svojich dvoch chlapcov. Starší Šimonko má 8rokov a  je šikovný tretiak. Menší Tomáško má 16 mesiacov, je úžasný usmievavý chlapček, len mu žiaľ nebolo nadelené úplne zdravie.

Približne v štyroch mesiacoch začal zaostávať v psychomotorickom vývoji, neurologické vyšetrenia preukázali inú formu detskej mozgovej obrny - má rozšírené postranné mozgové komory a dysgenézu mozočkového červu. Kvôli hypotonii (slabším svalom) musí nosiť dvojo ortézok - na deň, aj na noc, keďže jeho chodidlá sú veľmi slabé, ale on túži chodiť. Vďaka včasnej rehabilitácii - intenzívnym rehabilitáčným pobytom, fyzioterapeutkám, domácemu cvičeniu, ale aj baby plávaniu dokáže stáť na vlastných nožičkách aj keď to stojí veľa síl, sĺz, času, ale aj financií.

Postupne sa u Tomáška rozvinula aj epilepsia, pridružilo sa doposiaľ nešpecifikované metabolické ochorenie a problémy so srdiečkom. Tieto diagnózy začali oslabovať aj jeho trávenie, preto má nastavenú bezmliečnu bezlepkovú nízko sacharidovú stravu, ktorá je tiež finančne náročná. Veľkým problémom žiaľ stále ostáva reč, vo svojich 16 mesiacoch len začína bľabotať, aj to len vďaka dlhým mesiacom návštevy logopédie ale je veľkým prínosom že sa naučil jesť a žuť. 

„Starostlivosť sama o dve deti z toho jedno je priam odkázané na intenzívnejšiu a náročnejšiu starostlivosť je finančne veľmi náročné a len vďaka dobrým ľuďom a nadáciám dokážeme veľa. Ďakujeme,“ hovorí Tomáškova maminka Janka.