Vojna na Ukrajine neutícha. Nadácia TV JOJ v spolupráci s TV JOJ, našou kolegyňou Marikou Dulaiovou, Ukrajinkou žijúcou na Slovensku Anitou Shukal a ďalšími úžasnými ľuďmi, od vypuknutia konfliktu pomáha ľuďom zasiahnutým vojnou. S blížiacou sa zimou sa situácia dramatizuje, veľká časť elektrickej infraštruktúry je zničená. Státisíce ľudí žije v tme a chlade.

Od leta sa objavujú informácie, že Rusom sa podarilo na Ukrajine vyradiť viac ako polovicu elektrární na Ukrajine. Nesmeli sa používať klimatizácie či vonkajšie osvetlenie, ľudia museli vyhadzovať potraviny z mrazničiek či chladničiek, lebo sa pokazili. V niektorých oblastiach bola elektrina dostupná len 4 hodiny. S blížiacim sa chladným ročným obdobím sa situácia ešte zhorší. Mnohé školy pri výpadkoch energie nebudú môcť učiť, pretože v školách bude zima a tma. 

Zdroj: Nadácia TV JOJ

V spolupráci s organizáciou Svetlodar, ktorá vyrába sviečky, sme sa rozhodli najmä deťom na Ukrajine pomôcť. Organizácia oslovila dobrovoľníkov i viaceré školy a spoločnými silami vyrobia 30 až 50 tisíc zákopových sviečok. Na ich výrobu je ale potrebný najmä vosk. V minulosti už Nadácia TV JOJ vosk na výrobu takýchto sviečok zabezpečila, teraz však potrebujeme aj vašu pomoc. Spoločnými silami by sme chceli vyzbierať finančné prostriedky na nákup potrebného materiálu na výrobu sviečok. Pomôcť môže každý. Stačí poslať ľubovoľný príspevok cez portál donio.sk

Zdroj: Nadacia TV JOJ

Zdroj: Nadacia TV JOJ

Okrem zákopových sviečok by sme radi kamión naplnili aj ďalšími potrebnými vecami pre deti. Naša partnerská organizácia na Ukrajine aktuálne potrebuje pre približne 500 detí v Dnipre, Vynohradove, Černihivskej oblasti najmä teplé oblečenie, obuv, plienky či hygienické potreby. Zbierka humanitárnej pomoci opäť prebieha aj v rámci TV JOJ a pomoc nám prisľúbili aj naši priatelia z Írska, vďaka ktorým sme napĺňali kamióny už v minulosti. 

Zdroj: Nadacia TV JOJ

Ďakujeme za akúkoľvek pomoc.